1. Osebna tajnica v službi tako ne more več delati naprej in se slabo počuti, ker jo šef ustrahuje ter zmerja. Boji se mu pogledati naravnost v obraz in mu » v obraz« povedati svoje občutke ter pokazati čustva jeze, razdraženosti in ponižanja, se počuti ranljivo zaradi nenadne jeze, ki bi morebiti izbruhnila iz šefa, poleg tega se boji-za kar ima tudi dobre razloge-, da bi bilo njeno početje morda prenagljeno (rash, ki ima dva pomena: 1. prenagljen,  zaletav; 2.kožni izpuščaj) in bi tako tvegala izgubo službe, zato ob vsem tem ustrahovanju in zmerjanju izraz » na njenem obrazu ostane resen in brez posebnosti, tako da ne daje občutka, da se z njo kaj dogajalo. Sčasoma njena čustva vendarle privrejo na dan, točneje na površino njenega telesa – in sicer v obliki »razdražljivih« in »vnetih« (angry: tudi jeznih) rdečih, kožnih izpuščajev.

Ker nima toliko poguma, da bi mu povedala »v obraz«, kar mu gre, kaj šele, da bi mu eno primazala – čeprav jo ima, da bi to storila – se na njenem obrazu, rokah in na hrbtnih straneh dlani pojavijo izpuščaji. Ker jo nenehno srbijo, se praska in tako draži kožo, dokler se ne pojavijo mehurčki in ne začne krvaveti; praskanje ji prinese nekaj zadovoljstva, saj s tem-ne da bi se tega sama zavedala – sprosti «mržnjo« (bad blood; dobesedno «slabo kri«) do svojega šefa, ki se je kuhala v njej.

Toda njen občutek zadrege in sramu, ker nima toliko poguma, da bi se soočila in razčistila s svojim šefom, se umakne pred občutkom zadrege in sramu zaradi samih izpuščajev. Zato gre k zdravniku. Toda zdravniku ne pride niti na kraj pameti, da bi jo povprašal o njenem življenjskem svetu, kar bi pomembno vplivalo na postavitev diagnoze, zato je popolnoma slep za metaforični pomen njenih »vnetnih-jeznih izpuščajev«. Zdravnika, ki je sprejel konvencionalen medicinski pristop, zanima edinole to, da diagnosticira izpuščaje kot neko obliko kožne motnje in to pozdravi po predpisanih postopkih, zato ji predpiše mazilo, ki vsebuje kortizon.

Težava je v tem, da tajnica postane odvisna od tega mazila, ki ima – daleč od tega, da bi ji pomagalo postati bolj žilava in nepopustljiva ter dobiti »debelejšo kožo«-stranski učinek, in sicer ta, da se ji sama kožna površina v resnici začenja tanjšati, tako da postane še bolj ranljiva in občutljiva zaradi ran in krvavenja. Nazadnje pride do te točke, ko se mora odločiti: ali bo povedala šefu v obraz, kar mu gre, čeprav bo tvegala izgubo službe, ali pa bo prostovoljno dala odpoved in si poiskala drugo službo.

naslovna-za-delete-program

2. Druga tajnica, ki ima razvite čustvene kompetence, si dovoli polno občutiti čustva jeze, ranljivosti, sramu in ponižanja, ki jih doživlja v službi. To pomeni, da si dovoli popolnoma občutiti ta čustva v svojem telesu kot celoti, da jih ne zadržuje v sebi in se ne boji, da bi se prenagljeno ( rashly: glej besedo rash v prejšnjem primeru) odzvala zaradi svojih čustev. Dovoli si biti jezna, raje kot da bi se razjezila. Poleg tega nikoli ne pozabi, da čisto zavedanje čustva, četudi je to močno, ni samo po sebi čustvo ali impulz, temveč nekaj, kar je po naravi brez čustev in brez impulza. Ko dovoli sebi, da občuti jezo in da je jezna, se počuti manj ranljivo v odnosu do svojega šefa, ki jo ustrahuje in zmerja.

Tajnična jeza se spremeni v zavedanje ustrahovanja, ki ji omogoči videti ustrahovanje takšno, kot v resnici je-kot izraz globoke negotovosti in ranljivosti samega šefa. Istočasno, ko tajnica nosi svojo jezo in jo tudi popolnoma občuti v svojem telesu, se ta jeza spremeni v občutek drugega jaza znotraj nje, jaza, ki je dovolj močan, da se sooči in razčisti z njenim šefom – ali s komerkoli drugim-mirno, brez sovraštva, vendar vseeno čvrsto in odločno. Z životenjem tega novega jaza v telesni govorici in v tonu glasu se tajnica počuti čedalje manj ranljivo v odnosu do svojega šefa, še več, začne se zavedati šefove ranljivosti, ki se skriva za njegovim ustrahovanjem. Ko šef to zazna, pride začuda do spoznanja, da bo odslej težje obdržal ustrahovalni odnos do tajnice, kot ga je imel doslej.

Zdaj se položaj obrne in je šef tisti, ki se zaveda, da občuti svoj negotov, ranljiv jaz, ki se skriva za njegovo jezo. V začetku se boji tega jaza in najprej še dodatno okrepi ustrahovanje in zmerjanje tajnice, vendar nato vidi, da se ta na njegovo ustrahovanje odziva mirno, odločno in čvrsto. Ker šef tajnice ne razdraži do te mere, da bi se »razjezila«, ji zato ne more dati odpovedi. Glede na to, da tajnica zdaj lahko utelesi oziroma uživoti svojo jezo skozi novo notranje nošenje, ji ni treba več »somatizirati« te jeze skozi vnete rdeče izpuščaje na obrazu in drugod po telesu, niti se ji ni več treba bati odpovedi.

Znotraj telesa je tisočletja stara modrost, ki se nam razkrije, ko pustimo telesu, da spregovori in poslušamo njegovo sporočilo.

Omenjeni razvoj čustvenih kompetenc je medicina prihodnosti.

V kolikor imate kakršnekoli čustvene izzive, je moj nasvet, ne čakajte predolgo. Razrešite ga čim preje. Pri tem sem vam lahko jaz v pomoč s coachingom. Rezervirajte si termin TUKAJ.

Na voljo imate tudi on line program TUKAJ.

Pin It on Pinterest