Eden od zelo uspešnih podjetnikov, ki se loteva številnih poslov, se je nenadoma zalotil, da se ukvarja s poslom, ki ga je že od nekdaj sovražil ali pa se mu dozdeva, da ga je zdaj začel. Kot je dejal: Podjetje me je prehitelo, ne obvladujem ga več, vsi mi gredo na živce…ujet sem! To kar delam zdaj, mi ni všeč. Bolj sem zadovoljen, kadar popravljam motor na svojem čolnu ali kaj podobnega!”

Ja prav je, da si podjetnik vzame čas za sebe, vendar s tem ne reši svoje težave pri vzroku, ker beži stran. Težava je v tem, da nima več motivacije, ne pozna več smisla in tako se počuti vedno bolj izgubljenega. In takšno beganje je načelo tudi njegovo zdravje. Namreč ljudje, ki vedo, da svojih izkušenj ne uporabljajo dovolj, ali čutijo, da so ponavljajoča opravila dolgočasna, so bolj izpostavljeni srčnim obolenjem, kot ljudje, ki pri uživajo pri ustvarjalnem delu. In ja žal, tudi pri njemu je srčni utrip problematičen.

Lahko se temu izognite vi, ker raziskave so pokazale, da se pri poznih 40 letih navadno poslovneži začnejo spraševati o svojem smislu delovanja/poslovanja, ker začutijo, da jim nečesa primanjkuje. Do sedaj si stres oz. neko nezadovoljstvo nikoli niso pripisovali sebi, saj je vedno dovolj zunanjih vzrokov za to.

Vendar kaos zunaj vas, je vedno odraz neravnovesja znotraj vas.

Raziskovanje o svoji notranjosti, je bolj domena žensk ali poženščenih moških, je bilo do sedaj splošno mnenje. Vendar vsi se enkrat začnemo spraševati enaka vprašanja: “Kakšen pravzaprav sem?”, ” Kam sem namenjen?”, “Kaj hočem?”, ” Kaj sedaj?”…

Standardni pristop k tem vprašanjem je, da večina pogleda na svoje življenje iz zunanje razgledne točke, od koder lahko ugotovijo, kako bi si nadeli privlačnejši videz in tako postali zanimivejši za tržišče, pogledajo kakšen je njihov zaslužek, položaj in kraj v katerem delujejo in kaj so dosegli v primerjavi z svojimi vrstniki, zastavijo si nov še večji cilj.

Nasproten pristop pa poteka v obratni smeri, iz svoje notranjosti se ozrejo v svoje občutke, v zaznavanje sebe in ugotavljanje, kaj jih dejansko najbolj osrečuje.

Ali se tudi vi počutite kot hrček na kolesu, ki se vrti, vrti in vam se od tega že v glavi vrti?

Svojih občutkov in močnih čustev, se ne sme več podcenjevati, kot da so samo v napoto. Dejstvo je, da so prav ti občutki dragoceni viri do podatkov kaj morate storiti. Prisotnost oz. zavedanje, je vaše najdragocenejše bogastvo. Samozavedanje je zanesljiv krmar pri zbiranju odločitev, ki so skladne z vašimi najglobjimi notranjimi vrednotami.

V ta proces je potrebno iti posotopoma, potrebujte zunanjega opazovalca/coacha, ki vam bo iskreno povedal katero igro igrate in kako se lotiti novih pravil. Razumljivo je, da ljudje na visokih položajih potrebo po spremembi pogosto razumejo kot znamenje njihove zmote ali slabosti. Tekmovalno prizadevanje, s katerim so se dokopali do vrha, jim preprečuje, da bi spregledali svoje pomanjkljivosti. Večinoma vsi rajši zanikajo svoje neznanje iz tega področja, kar je čustveno udobna strategija, ki jih varuje pred stisko, v kakršni bi se znašli, če bi si priznali resnico, če bi priznali svoje nezadovoljstvo, če bi videli kako bežijo stran od sebe, namesto, da bi končno pričeli poslušati sebe.

Strah pred spremembami je naraven. Vsaka sprememba namreč pomeni prehod iz znanega v neznano, tega drugega pa se praviloma bojimo. Za večino ljudi sprememba sicer ne pomeni toliko strahu samega na sebi kot strah pred morebitno izgubo, povezano s spremembami. Poglavitni razlog za strah je negotovost, ki jo prinašajo spremembe – in z njimi povezan stres.

Sprememba je priložnost!

Zavedajte se, da je sprememba priložnost, ki je ne morete povsem izkoristiti brez pogumnega spopadanja z negotovostjo in s strahovi ter brez zaupanja vase in v svoje sposobnosti. Ne smete se izogibati spremembam, strahovom in negativnim izkušnjam, pač pa se morate na njih učiti in se jim prilagajati.

Prav je, da se strahov zavedate. Razčistite, kar čutite, in ne dovolite, da bi strahovi vplivali na vaše življenje ter stališča do stvari, dogodkov in ljudi, ki vam ga lahko polepšajo.

Program DELETE vam je ponujen kot pomočnik na tej poti samospoznavanja in je idealna mešanica podpore in svobode pri samorazvoju.

Res, da se preobrazba začne pri vrhu, vendar zavedati se morate, da bo vaša sprememba vplivala na vse okoli vas. Vaše zaposlene je potrebno pripraviti na več samoodgovornosti, samoiniciativnosti … to ne bo težko, ker verjemite ali ne, zaposleni si tega od vsega najbolj želijo. Staro poslovanje je temeljilo na tem, da je direktor prevzemal vso odgovornost, novodobno poslovanje pa zahteva soustvarjanje, povezanost in zaupanje.

In v kolikor želimo kaj spremeniti, je potrebno, tako kot pri športu najeti trenerja, ki vas motivira in prav tako kot pri športu, je potrebno delati na psihični kondiciji, ter razvoju čustveno/socialnih kompetenc. Zakaj? Ker v nasprotnem primeru zaradi neobvladovanja stresnih situacij izgorevate in posledice le tega čuti celotno podjetje.

Zagotovo je boljša preventiva, kot kuretiva!

Ne čakajte predolgo, pokličite me kar zdaj na številko 030 212 023.

Florence Maria Bratužwww.vinkom.si

Pin It on Pinterest