Vas zanima koliko imate vodstvene moči in kako jo lahko pridobite?

Mogoče pa je pred tem ključno vprašanje, kaj sploh je ta moč?

Odgovor na zadnje vprašanje je odvisen od tega, koga vprašate.

Nekateri domnevajo, da moč izvira iz zunaj. Tisti s tem pogledom pogosto definirajo moč v smislu naslova ali položaja, ki ga posamezniku dodeli nekdo drug. Skupaj s tem statusom pride tudi oblast ali nadzor. V tem primeru moč vpliva in sposobnost vplivanja izhajata iz prepričanja v obliki nadvlade nad drugimi.

Moč je beseda, ki je pogosto povezana s temi petimi besedami:

  1. superiornost
  2. pooblastilo
  3. akademski naslov
  4. položaj
  5. nadzor

Drugi trdijo, da resnična moč izvira od znotraj navzven. Ti ljudje menijo, da moč ne določa drug, ampak je sposobnost vsakega posameznika, da si jo sam zgradi!

Sama podpiram to vrsto moči, ki zajema naslednje osebnostne lastnosti:

  1. jasnost (definira poslanstvo delovanja)
  2. čustvena in socialna inteligenca (empatija)
  3. pozitivna energija (v vsem videti izziv)
  4. zaupanje v sebe in svoje sodelavce
  5. integriteta, karizma, vpliv (sposobnost vplivanja na razvoj ali vedenje nekoga ali nečesa)

Katera moč je močnejša zunanja ali tako imenovana notranja?

V svoji karieri sem srečevala večinoma prav vodje, ki so delovali iz pozicije moči. Sedaj razumem, da so delovali iz svojih kompleksov in ne iz notranje moči. Žal pa so s tem vodenjem naredili veliko škode podjetju in marsikateri zaposleni se je zlomil, ker sam ni imel dovolj notranje moči in zaupanja v sebe. Ja takim vodjem se lahko reče, da so “ubijalci duš”, ubijalci kreativnosti in ustvarjalnosti.

Vendar s porastom delavnic za osebnostno rast in razvoj posameznikov, se sedaj zaposleni krepijo in niso več tako nemočni. Ko so dovolj močni zapustijo tako podjetje. Pred leti mi je kadrovnik velikega podjetja dejal. “Gospa, kako bi bila vaša delavnica koristna, če bi pred leti že prišla do nas s to ponudbo. Žal so vsi najboljši že odšli, ostali smo samo tisti, ki se še ne upamo iti, ali pa čakamo na pokoj.”

Tudi sama sem imela managerske naslove, vključno z direktorjem podjetja, zato poznam različne vplive moči. Od mene so velikokrat pričakovali, da zavzamem pozicijo moči, vendar tega nisem počela, ker nisem pozabila občutkov, ko sem bila jaz na drugi strani.

Vedno sem sledila vrednotam, ki sem jih prejela od svoje družine. Nekako mi je bilo tudi vodenje prirojeno in dolgo časa me je bilo strah te svoje moči, ker sem vedela kakšen vpliv imam na sodelavce.

Cilj vsakega vodja bi moralo postati vodja z integriteto, kar pomeni, da je čustveno, socialno zrela oseba. Takrat tak vodja zna ustvariti varno okolje, kjer si zaposleni upajo izražati in ustvarjati. Vodja mora biti navdušen in to navdušenje mora posredovati na vse člane ekipe. Vsi v ekipi so povezani in si želijo sodelovanja za skupni cilj z zavedanjem koristnosti delovanja za druge ljudi, postane naenkrat vse zelo enostavno.

Zato verjamem, da resnična moč prihaja od znotraj navzven in dobra novica je ta, da lahko vsak pride do te moči, ko se odloči postati boljši človek.

Boljši človek postanemo tako, da se zavedamo svojih kompleksov, to je tistih področjih kjer imamo mi sami o sebi slabo mnenje.

Ko se enkrat ozdravimo teh kompleksov manjvrednosti, nimamo potrebe več drugih ljudi poniževati oz. delovati iz pozicije moči!

Ali si želite vedeti koliko imate vi vodstvene moči?

Ali si želite priti do notranje vodstvene moči?

Inspiracijsko čustveni coaching je namenjen vam, ki ste v vlogi, da motivirate druge v želji, da vam sledijo pri uresničitvi vaše vizije.

Kdo pa vas motivira?

Florence Maria Bratužwww.vinkom.si

Pin It on Pinterest