Odzovi se na klic, zaživi svoj poklic

33.00 39.00 

 • Število strani: 180
 • Format: 17 x 25 cm
 • Vezava: mehka ali trda
 • Stroški poštnine so že vključeni v ceno knjige.

Vezano na vsebino knjige so vam na voljo motivacijsko/inspiracijski treningi in individualna karierna svetovanja.

Šifra: KNJ Kategorija:

Opis

ČAS JE ZA PREBUJENO MISELNOST… BODI ZRAVEN!

Namen knjige je, da z novo miselnostjo zaposlenim vzbudi pripravljenost na sodelovanje in osredotočenost na skupni cilj. Ljudje ob spoznavanju sebe in svojih potencialov prevzemajo odgovornost za svojo osebno rast, družba pa ob tem napreduje v naravnem sozvočju, povezanosti, harmoniji in integriteti.

Knjiga s tem postavlja TEMELJE USPEŠNEGA RAZVOJA PRIHODNJEGA OBDOBJA!

​Zakaj bi moral to knjigo prebrati vsak vodja in vsi zaposleni?

Ker je od odnosov odvisno vse!

 • zaradi slabih odnosov zaposleni zapuščajo podjetje
 • zaradi slabih odnosov zaposleni izgorevajo
 • zaradi slabih odnosov zaposleni niso osredotočeni na delo
 • zaradi slabih odnosov so poslovni rezultati manjši za polovico
 • zaradi slabih odnosov zaposleni niso zadovoljni
 • zaradi slabih odnosov stranke niso zadovoljne

“Najmočnejša gonilna sila človeškega delovanja, je zadovoljstvo pri delu!”

Veliko je odvisno od vodstva. Vendar ali imate znanje in čas za vodenje zaposlenih?

Vodenje je videti lahko, dokler ga opazuješ od daleč in imaš »samo« svoje delo. Takrat se ti zdi, da bi sam znal vse veliko bolje. Natančno vidiš napake, ki jih dela vodja. Vendar se izkaže, da ima mnogo vodij, ki so sicer odlični strokovnjaki na svojem področju, težave z vodenjem predvsem zaradi izzivov, ki jih prinaša delo z ljudmi.

… in tukaj nastopimo strokovnjaki za odnose, ki vam pri tem pomagamo.

Najprej je potrebno spremeniti miselnost, da se spremeni zavedanje in nato se spremeni vedenje, samo obnašanje ljudi. Cilj je ustvariti delovno okolje, kjer bodo zaposleni in oddelki sodelovali in se zavedali svojega prispevka v skupno korist.

V knjigi boste spoznali:

 • Kaj zaposlene motivira?
 • Kako izločiti demotivatorje?
 • Kako obudili naravne oz. primarne človeške potrebe, kot so želja po aktivnosti, lastništvu, moči, kompetentnosti, dosežkih,
 • priznanju, smislu in pripadnosti?
 • Kako ustvariti v podjetju kulturo odgovornosti in sodelovanja za skupni cilj?

Izvedeli boste:

 • Zakaj prihaja do konfliktov?
 • Kje se je vse začelo, da so odnosi tako naporni?
 • Kako konflikte izkoristiti za svoj lastni razvoj?
 • Tehniko samocoachinga, katero učinkovitost potrjujejo najnovejše raziskave o učinkovitosti psihoterapevtskih pristopov.

Koristi za podjetja:

 • V podjetju ni več obtoževanj in iskanja krivcev.
 • Fokus je na reševanju težav strank.
 • Odnosi postajajo vedno bolj sodelujoči.
 • Oddelki med seboj se zavedajo povezanosti.
 • Poveča se spoštovanje vseh udeležencev.
 • Majhna investicija v razvoj kadrov in velik učinek.
 • Poveča se vam DONOS, skozi boljše ODNOSE!

Spoznanja, ki jih boste z branjem prejeli:

 • Zakaj delate kar delate?
 • Ali ste sedaj na pravem mestu?
 • Ali ste v pravem poklicu?
 • Ali je morda čas za spremembo?
 • Kako se motivirati za delo, ki ga opravljate?

Uvod

Čas je za novo miselnost in nove boljše čase … je uvodni stavek s katerim avtorica napove vsebino svojega knjižnega prvenca. In kdo si tega ne bi želel? Boljših časov namreč. Pa vendarle, se ti ne zgodijo kar sami od sebe. Pri njihovem nastanku ima namreč vsak posameznik ne le pomembno vlogo pač pa tudi odgovornost. Kar prelahko bi bilo namreč s prstom pokazati na drugega, na okolico in pri tem le pohlevno čakati, da bodo spremembe, v mislih imam seveda spremembe na bolje, kar same prišle mimo, na doseg naše roke.

Seveda pa spet ti isti, morda se kdo prepozna, z zavistjo gledajo, kako nekaterim pa vendarle uspe, kakšno srečo, da imajo in pač neke naravne danosti, da prosperirajo, so uspešni ter zadovoljni v odnosih, življenju in sami s seboj.

Seveda vsi, ki delamo na sebi in svojem nenehnem razvoju vemo, da so posamezniki, ki jih opisujem uspešni zato, ker stvari ne prepuščajo naključju. Uspešni ljudje se ne vdajo temnim mislim ter se preprosto zavedajo, da je vse mogoče, če se le odločijo tako. Avtorica me je spomnila na pozitivno misel Henrya Forda, ko zapiše: ‘Odloči se, da zmoreš ali da ne zmoreš, v obeh primerih imaš prav.’

Delo kot vrednota, enakovrednost med ljudmi, spoznati svoje globine in postati najboljša različica samega sebe so pomembni temelji, ki podpirajo vsakega posameznika na njegovi poti. Prav to pa je nenazadnje tudi to, kar nam daje smisel za to kar smo in za kar živimo.

Avtorico osebno poznam in tako povsem suvereno zapišem, da strast s katero govori, prepričuje in z njo navdihuje, tudi dejansko živi. Ona taka preprosto je. In ko se v pričujoči knjigi sprašuje, kdo sem, kaj je smisel življenja, kakšne so moje lastnosti, kakšna moja znanja, izkušnje in kompetence obenem pogumno odstira svojo lastno pot, izzive na njej, potlačena pa spet najdena čustva in spoznanja, ki jih je skozi leta usvojila. Bralcu, ki že ve, da mora odgovore kako, kam, kdaj, kje in s kom naprej iskati znotraj sebe, pa je s tem prijazna opora in nov drobec v sliki, ki jo vsak od nas sestavlja zasebno in poslovno vse svoje življenje.

Knjiga je preprosto branje, strastni bralci jo bodo pogoltnili na mah, obenem pa predstavlja zbir avtoričinih osebnih izkušenj, dolgoletnih izobraževanj in poglobljenega znanja o sprejemanju in spoznavanju sebe, svojih lastnih misli in odnosov, katere gradimo ali kdaj tudi rušimo na svoji poti. Pri tem ne pozabi opozoriti, kako pomembno je vsaj občasno uzreti trenutek tukaj in zdaj ter opazovati ljudi in okolje, ki nas obdaja. Prepričana je namreč, da samo skozi odnose z drugimi spoznavamo pravzaprav sami sebe.

In ko se vprašamo kdaj je tisti pravi čas? Avtorica odgovarja: vedno! Mi pa vsak trenutek na pravem mestu s pravimi ljudmi. Smo takšni kot zmoremo in z ljudmi, ki nam ustrezajo.

Draga Flora, iskreno sem hvaležna, ker so se nama poti prepletle in lahko opazujoč druga drugo obe rasteva. Verjamem, da to ni naključje. Kot tudi ni naključje, spoštovani bralec, da je pričujoča knjiga prav ta trenutek razprta pred teboj.

Morda pa je prav zdaj tisti pravi čas, da pritisneš na tipko IZBRIŠI (avtorica jo poimenuje DELETE) in se vendarle otreseš vsega, česar ne potrebuješ več, kar si prerasel in izživel, s tem pa narediš prostor novemu, ki te bo podpiralo, navdihovalo in vodilo po poti nove miselnosti za boljše čase.

Simona Lobnik Ambrožič

Kaj pravijo o knjigi?

Pred nami je v vrsti mnogih še ena knjiga za osebnostno rast, a gre tokrat za drugačno delo.

Uspeh in uspešnost je relativen pojem in še zdaleč ni vezan le na materialne in stvarne dokaze učinkovitosti dela; uspeh se meri v občutku zadovoljstva, ki smo ga zmožni čutiti v danem trenutku. Vse ostalo je potem le še logična posledica tega doživljanja. In avtorica sledi tej paradigmi, vodi bralca skozi strukturo njegove osebnosti in jo gradi korak za korakom, pojasnjuje s praktičnimi primeri ter osebno izkušnjo. Njena osebna izkušnja je tista, ki jo je pregnetla, se vam daje kot suho zlato, da vas dviga, vodi in opolnomoči na poteh življenja ter podaja konkretne rešitve in napotke.

Že dolgo vemo, da sta delo, ki ga opravljamo in poslanstvo v vzročno-posledični povezavi, na dolgi rok ključna za zdrav razvoj osebnosti, uspešno in učinkovito delo.

»Spoznati sebe in svoje potenciale, biti koristen drugim ljudem, zavedati se svoje ustvarjalne moči, kreirati stvari v skupno dobro«, tako avtorica skozi delo razkriva sebe in se srečuje s seboj ter hkrati v proces vabi tudi bralca, da spozna sebe in svoje neodkrite potenciale.

Dovolim si trditi; da kdor čita to knjigo in jo čita res poglobljeno, ne na en mah, prav gotovo po branju ne bo več isti človek, z avtorico se bo povezal na nekem drugem, pristnem in globljem nivoju, postal bo solastnik njenih znanj in izkušenj. In to je tista njena posebnost ter dodana vrednost, ki jo ločuje od ostalih del.

Branka Urbanija

Avtorica nas s svojim globokim čutom za človeka, z novimi pristopi in svežimi strategijami, vabi k osebnostni in poslovni rasti. Skozi knjigo nas vodi do znanja, s katerim bomo znali z odprtimi jadri zajeti vso moč vetra in tako z lahkoto ter po najkrajši poti dosegati svoje cilje.

Marija Orel

Avtorica se sprehodi skozi svojo življenjsko zgodbo, ki jo preplete z rezultati sodobnih raziskav o zavzetosti zaposlenih. Pri tem upošteva tudi dejavnike gospodarske rasti. Ostaja pri temeljnem spoznanju, da je kljub negotovim razmeram, ki smo jim izpostavljeni, vsak sam odgovoren za svoje življenje. Tako vsakemu posamezniku kot celotnim organizacijam bo pomagalo, če v delo vnašamo svojo strast. To pa je mogoče, le če uspešno rešimo notranje in zunanje konflikte. Dobro poznavanje samega sebe in priznavanje lastnih talentov sta prvi korak k napredku. Pripomoček, ki ga priporoča, je program ‘DELETE’ oziroma preobrazba skozi proces pristnosti.

Knjiga je več kot priročnik za osebnostno rast, saj navaja rezultate sodobnih raziskav o organizacijskem vedenju. Poleg tega svoje poslanstvo razširja na ves slovenski prostor. V zaključnem poglavju namreč navaja konkretne korake, ki bi jih morali opraviti, če bi želeli napredovati kot narod.

Ana Peklenik

ACS

V vaših rokah je knjiga z dragoceno vsebino. V njej avtorica z bralci deli mnogo znanja, izkušenj in modrosti. V prvi vrsti je namenjena odnosom v poslovnem okolju, kar je izjemno pomembno, saj so prav ti najpomembnejši dejavnik pri uspešnosti organizacije, in to ne zgolj uspešnosti v finančnem smislu, temveč uspešnosti v najširšem pomenu te besede. A znanja in orodja v knjigi so namenjena človeku, ki je poleg delovnega okolja vpet še v številna druga – v ožjo in širšo družino, med prijatelje, v razna interesna združenja itd. Ko človek dela na sebi, mu to prinese notranje kvalitativne spremembe. Te se odrazijo v poslovnem okolju pa tudi povsod drugod, kjer je aktiven. Delo na sebi ima zato neprecenljiv pomen za posameznika, poslovno okolje, v katerem deluje, in v končni fazi na družbo kot celoto v globalnem merilu. To je širši vidik knjige in v nadaljevanju bom poudarek namenil predvsem temu, ker si knjiga preprosto zasluži tudi takšno interpretacijo. Doseg mnogih sporočil v njej je namreč dosti obsežnejši in globlji, kot je v knjigi neposredno nakazano.

»Sreča je naravno stanje osebnosti!« je zapisano v knjigi in točno tako je. Zato je eno izmed njenih najpomembnejših sporočil, da je človek resnično uspešen takrat, ko tisto, kar počne, počne srečen. Da ne počne stvari zato, da bi postal srečen. Prave sreče na tak način ni mogoče doseči, zato je takšno iluzorno lovljenje sreče najbolj modro čim prej opustiti in jo poiskati tam, kjer ves čas Je. Knjiga ponuja dragocena znanja in orodja, ki človeka usmerjajo prav k izvoru njegove Sreče, ki je v njem samem. Znotraj! To je Sreča, ki ni odvisna od nobenih zunanjih okoliščin, Sreča, ki je večna, Sreča, ki je Ljubezen, Sreča, ki je Življenje samo. Življenje, ki ne tekmuje, ampak v harmoničnem gibanju Ustvarja, iz Življenja za Življenje. Zato je resnično uspešen človek le Srečen Človek, Živ Človek.

Zaživi je več kot beseda. Zaživi je klic. Klic Duše vsakega človeka. Klic, da zaživi in postane Človek. Mnogi ga različno interpretirajo, a čuti ga vsak. Knjiga je odličen pripomoček na poti k prepoznavanju tega primarnega klica in najbolj temeljne potrebe slehernega človeka.
Poleg besede ‘zaživi’, ki je v naslovu knjige in imenu ‘Studia Zaživi’, katerega ustanovitelj sem, je ena izmed bistvenih stvari, ki si jih s Florence Mario Bratuž deliva, realna vizija nove družbe. Ustvarjalne, svobodne, harmonične, sproščene … skratka Žive. In takšna družba bo Zaživela, ko bomo resnično Zaživeli ljudje.

Spoštovani bralec, draga bralka, ker držiš to knjigo v rokah, vem, da želiš v takšni družbi živeti tudi ti. A družba smo ljudje. Vsak človek hodi po svoji življenjski poti in tvoje poti v to družbo ne more namesto tebe prehoditi nihče. Vsakdo jo lahko le sam, korak za korakom, z notranjim spreminjanjem sebe, prevzemanjem odgovornosti in večanjem lastne notranje svobode. A vedi, da so koraki, kljub temu da včasih niso lahki, z vztrajnostjo vedno večji, zelo nagrajujoči in izjemno pomembni zate in za celo človeštvo. Zaradi časa, v katerem živimo, celo mnogo bolj, kot si lahko človek razumsko predstavlja. Na tej poti rasti in zorenja je izjemnega pomena znanje in na njej se lahko podpreš sam ali sama, tako da vsrkaš in zaživiš znanja in modrosti, ki so v tej knjigi.

Zaživi!

Boštjan Rančigaj

Ustanovitelj in direktor Studia Zaživi, predavatelj, svetovalec, terapevt in maser

Flora se je dotaknila pomembne teme: da je velika večina zaposlenih na (za njih) neustreznih delovnih mestih. Le kako lahko do tega sploh pride ob vsem poklicnem usmerjanju otrok? Enostavno! Vpliv staršev in širše okolice. Želja otrok, da zadovoljijo svoje starše. Želja delati v uglednem poklicu. Želja po zaslužku. Želja po … Ob vsem tem pa ne prisluhnemo svojemu resničnemu jazu.

In potem se zgodi …

 • Delo mi ne predstavlja posebnega izziva. Čutim, da moje sposobnosti presegajo moje trenutno delo; da sem sposoben in želim dajati več.
 • Želim si priložnosti za osebno rast in napredovanje, vendar mi delovno mesto tega enostavno ne ponuja.
 • Dobro opravljam svoje delo, pa vseeno ne napredujem v višji plačni razred ali na zahtevnejši položaj. Napredovanje praktično ni mogoče.
 • Odnos s šefom je obupen. Slaba komunikacija, nezaupanje, nejasna pričakovanja in navodila, prefinjeni ali celo odkriti pritiski. Preprosto ne zdržim več.
 • Naše podjetje gre po poti k finančnemu propadu, vendar še vedno upam na čudež.
 • Moti me način vodenja podjetja, vrednote mojih nadrejenih pa niso v skladu z mojimi.
 • Novo partnerstvo, poroka, rojstvo otroka, skrbeti moram za starše. Moje življenje se je močno spremenilo in s tem so se spremenile tudi moje prioritete. Želim si več ravnovesja med službo in zasebnim življenjem, delodajalec pa od mene pričakuje prav obratno.
 • V kolektivu se pojavljajo medosebni konflikti, klike, opravljanje, ščuvanje proti drugim … Odnosi me enostavno zastrupljajo.
 • Sodelavci me ne sprejemajo, jaz pa si želim boljše povezanosti z njimi ter bolj odprte in pristne komunikacije. Morda me dojemajo celo kot neželeno konkurenco?!
 • Plača je slaba, pa še neredna, obljub po izboljšanju pa ogromno.
 • Nihče ne opazi mojega truda pri delu in moje uspešnosti. Podpore imam malo ali skoraj nobene. 

Kako dobro so vam poznane te-le situacije? Se v kateri od opisanih situacij celo nahajate prav sedaj? Čutite, da bi bilo prav, da odidete? Boste poiskali drugo zaposlitev, odšli “na svoje” ali pa boste še naprej vztrajali tu, kjer ste?

In če boste vztrajali, zakaj?

“Kaj pa naj? Življenje je težko, spremeniti pa itak ne morem ničesar. Saj službo pa le imam, kar ni tako nepomembno v teh težkih časih. In še blizu je. Drugje bo morda še slabše. Pa kredit moram odplačati. In toliko sem že star(-a); takih pa nihče noče. Samo še malo potrpim, pa se bom lahko upokojil(-a).”

Verjamem vam, vse to so popolnoma življenjski odgovori. Toda … Se morda bojite oditi? Se bojite stopiti iz cone udobja?

Zagotavljam vam, da niste edini in da je med nami in v nas ogromno strahu. Samo malo se ozrite okoli sebe in opazujte … če nič drugega, o čem poročajo mediji … Bojimo se prihodnosti, strah nas je neznanega, pa če česa ne bomo zmogli, strah, da bo drugje še slabše …

Vse to so slabe novice. Je pa tudi ena dobra. Da je “strah od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni” in da ga je možno odpraviti z lahkoto.

Le kako?

Dokopati se je potrebno do pravega vzroka za naš strah, ki je v veeeeeliki večini primerov povezan z našimi omejujočimi ali negativnimi prepričanji, blokadami, travmami in podobnim. Večine tega, tudi več kot 90 %, se ne zavedamo, na naše življenje pa vseeno vpliva in to močno!

In od kod je ta neželena navlaka, ki jo nosimo sabo skozi življenje? Nekaj smo doživeli sami, nekaj podedovali, nekaj pa nam jo je vsililo naše okolje.

Njen izvor niti ni tako pomemben. Mnogo pomembneje je, da se zavedamo, da ni dovolj zgolj lajšati posledice in shajati z dano situacijo. To navlako lahko odstranimo in to trajno.

In ko to storimo, lahko brez notranjih omejitev stopimo na pot našega pravega poslanstva!

Kar pogumno se podajte na to pot. Počutili se boste izjemno!

Peter Kunc

Avtor knjižne uspešnice Kako odpraviti stres za vedno, www.PrebojneSpremembe.si, www.PeterKunc.com

Ob branju knjige Odzovi se na klic, zaživi svoj poklic! sem z zadovoljstvom prepoznala vrednote, identične tistim, za katere si prizadevam, da bi postale prevladujoče v šolskem sistemu, saj je šola posnetek družbe in hkrati generator prihodnje družbe.

Z avtorico se ujemava v številnih pogledih. Obe sva prepričani, da moramo pri vsakem posamezniku iskati njegove potenciale, ne pa njegovih napak. Verjameva v osebno avtoriteto namesto avtoritete na osnovi moči. Verjameva v notranjo motivacijo (namesto zunanje), ki odpravi potrebo po kontroli in prisili. Veva, da smo ljudje notranje motivirani, ko imamo možnost slediti svoji viziji in uporabljati svoje darove, videti svoj doprinos k skupni viziji (v svojem delu vidimo smisel), ko se počutimo povezani z drugimi, upoštevani in spoštovani … Veva, da so odnosi ključnega pomena. Da bi vse te vrednote v družbi lahko polno zaživele, je nujno podpreti razvoj čustvenih in odnosnih kompetenc.

Tako se naše zamisli o lepšem, bolj zdravem svetu za vse srečujejo in se množijo. S to knjigo smo dobili še eno upanje več za svetlejšo prihodnost.”

Marjana Škalič

Avtorica bloga Kje vas čevelj žuli?

ODZOVI SE NA KLIC, ZAŽIVI SVOJ POKLIC!,  To je knjiga, ki jo enostavno moraš imeti med svojimi zakladi v podjetju ali doma in to na vidnem mestu!

Skozi različne čustvene aspekte, ki so zajeti v sami knjigi, torej od najvišje pozicije navzdol, ta knjiga popelje bralca do novih spoznanj in vprašanj, kako zmotne so nekatere odločitve, ki jih ljudje in podjetniki naredijo skozi življenje.

Avtorica na nevsiljiv način in razumevajoč jezik popelje bralca v globino raziskovanja vsake nastale situacije- v drugi svet razmišljanja in poglobitve v dojemanju in razumevanju odnosov v poslovnem svetu, kakor tudi v zasebnem življenju.

Knjiga je osnovna receptura za podjetja, ki imajo željo obstati na trgu in pri tem skupno zavzeti vizijo z drugimi podjetji, ne kot tekmo, temveč kot poslanstvo, kateremu bodo sledili tudi drugi v obojestransko zadovoljstvo.

Vsebina knjige odpira nove poglede na poslovnost, ki lastnikom in vodstvenim kadrom podaja darilo: POGUMna dejanja in pogumne načrte, ki razkrivajo razvojne potenciale na vseh nivojih.

Za poslovni svet je to samo prvi korak do uspehov znotraj čudežev, ki sledijo zrelim in odgovornim odločitvam. Avtorica bralca izziva k ravnovesju, kjer harmonija nikogar ne siromaši, a končni izdelek daje VELIKO- vsakemu.

Odlična knjiga s katero vdihneš problem in izdihneš rešitev. Hvala za dodano vrednost vsem potencialom v Sloveniji!

Štefka Vodenik

Ob branju knjige “Odzovi se na klic, zaživi svoj poklic” sem se ponovno spomnila kako zelo smo danes ljudje zunaj sebe razpeti med družino in delom za preživetje. Prvi korak, ki ga tudi sama svetujem na poti spremembe k zdravemu aktivnemu življenjskemu slogu, je opredeliti svoje vrednotenje. Ljudje z lahkoto rečemo, da je zdravje ali zdrav odnos najpomembnejši in v isti sapi v jutranji naglici izpustimo sebe. Enako vedenje brez pretirane slabe vesti tudi prenašamo na svoje najdražje. “Postavimo se na prvo mesto”, svetujem, da je naš drugi korak. Zdrave navade in zdrav zgled prinašajo zdrave izbore tako doma kot na delovnem mestu. Otroci in sodelavci nas bolj kot poslušajo, gledajo in čutijo. V kolikor smo se od-ločili spremeniti karkoli v svojem življenju, svetujem podporo in pomoč svetovalca z lastnimi izkušnjami in lastno spremembo. Florence vsekakor to je, ker to živi. Čudovito nas popelje skozi svojo zgodbo in se z bralcem poveže skozi ključne izkušnje, ki jih je doživela tekom življenja, ki so jo oblikovale v uspešno a izgorelo podjetnico. Brezkompromisno tudi opiše trenutno stanje Slovencev. Vendar ne ostane zgolj pri opisovanju težav, temveč ponudi tudi pot. Pot, ki je najbrž za marsikoga najtežja in najdaljša v življenju. To je pot iz glave v srce.

Tudi sama imam izkušnjo vrhunske športnice, da do uspeha prideš le s trudom. Redko sem srečala v življenju učitelje, ki jim je bilo mnenje učencev vredno. Naša generacija ni bila vzgojena v duhu lastnega mnenja. Bodi tiho in se trudi, morda te bodo opazili. Redki so učitelji, ki prepustijo učence tako zelo vrednim izkušnjam in dovolijo napake. Še redkejši so tisti, ki pustijo, da napako prepoznaš kot izkušnjo in sam poiščeš rešitev zanjo. Prav tako ne poznam veliko staršev, ki bi spodbujali svojega otroka v radovedno, samostojno, kreativno in čutečo osebo. Zato v slovenskem prostoru radoveden otrok, ki štrli iz povprečja, odraste v mladostnika s slabšo samopodobo in še dolgo nosi ruzak krivde, pa čeprav dela “Pod kozolcem”, ki ga tako zelo obožuje in je morda celo našel svoje poslanstvo.

Florence je v knjigi opisala tudi “slovensko” čutenje. Krivda, jeza, žalost, apatija, tesnoba, trud in sram se kot sodobna kuga prenašajo iz roda v rod. Skozi vsa ta negativna čustva Slovenci vztrajno iščemo zunanjega sovražnika in ostajamo v svoji majhnosti, ki jo žal še nismo uspeli sprejeti. Ustvarjamo zunanjega sovražnika, da nam ni treba pogledati v sebe. Le od kje ima tako majhen narod tudi tako veliko svetovnih prvakov? Marsikateri prvak je bil zgrajen iz bolečine in bega pred lastno nevrednostjo. Če v tem obdobju nismo uspeli razviti lastne vrednosti, se marsikdo po končani karieri ne znajde in se znajde v življenjskem precepu. Če nisi naučen poslušati in začutiti sebe, če ti to ni dano v zibko, boš srečal neskončno število “goljufivih kač” v življenju.

Avtorica je začela s spremembo pri sebi, doma in to izkušnjo zdaj prenaša na vodje podjetij. Ljudje radi “okronajo” nekoga za voditelja in ga naredijo za odgovornega, potem od njega pričakujejo odgovore, pa četudi jih vodja nima. Florence nakaže, da vodja ni oseba, ki bi morala imeti odgovore za druge, je nekdo, ki prevzame odgovornost za svojo rast in z zgledom in sočutjem spodbuja druge k iskanju lastnih odgovorov.

Vsi vemo kaj delamo, mnogi vemo kako to delamo, le redki pa vemo zakaj. In strinjam se, da smo posamezniki tisti, ki bomo s svojo vrednostjo, odprtostjo, sočutjem in zadovoljstvom, ki ga zaživimo vsak dan znova, privlačili podobno čuteče. Zato pamet v roke in roke na srce. Spremembe pa naj bodo takšne, ki jih lahko počnemo vse življenje.

Knjiga je navdihujoč vodnik do sebe in povod v povezovanje Slovencev, ki verjamemo v to kar čutimo ter ustvarjamo in ne zgolj v to kar imamo.

mag. Barbara Jakše

Soavtorica koncepta o zdravem prehranjevanju in poučavanju ljudi o zdavem in aktivnem življenjskem slogu PrejPotem

Pin It on Pinterest