Veliki vodje vas ganejo. Navdihnejo vas, prebudijo vašo strast in vse tisto, kar je v vas najboljšega.

Ko poskušajo strokovnjaki to razložiti, zakaj so tako učinkoviti, govorijo o strategiji, viziji ali velikih zamisli. Toda resnica je veliko prvobitnejša;

VELIKI VODJE DELUJEJO NA PODLAGI RAZUMEVANJA SVOJIH ČUSTEV IN ČUSTEV DRUGIH.

Ni pomembno, kaj vodje nameravajo storiti, na primer pripraviti strategijo ali spodbuditi tim k ukrepanju; njihov uspeh je vedno odvisen od tega, kako to storijo. Če vodje vse drugo naredijo prav, a jim ne uspe usmerjati čustev v pravo smer, njihova prizadevanja niso tako uspešna, kot bi lahko bila ali bi morala biti.

Aktiviranje sočutja odpre voditelja k izkušnjam svojih temeljnih življenjskih vrednot in poti, ki v njegovo organizacijo oz. med njegove zaposlene prinašajo radost, ustvarjalnost, strast, empatijo, spontanost in srčnost. Sočutje dobesedno pomeni čutiti strast za nečim oziroma do nečesa. Človek pa lahko postane sočuten samo, ko pozna vsa svoja čustva, jih razume, sprejema in zna pravilno usmeriti.

Dobri vodje se od drugih razlikujejo prav po tem, da razumejo pomembno vlogo čustev na delovnem mestu. Taki voditelji znajo v podjetju ustvariti vzdušje skupnosti, ki dovoljuje in pospešuje iskreno komunikacijo, razumejo pomen osebnostne rasti in razvoj ustvarjalnosti.

Zato je najpomembneje, da zna voditelj najprej menedžirati svoja lastna čustva. Kolikokrat vas zaboli v trebuhu, stiska v grlu, vam vzame sapo, zaboli pri srcu, se vam tresejo roke, niste zbrani…ste razočarani, žalostni, jezni, prizadeti in si ne priznate strah. Imate morda že tudi kakšne zdravstvene težave?

Včasih bi najraje vse spustili iz rok in zbežali stran, kajne? Ne veste, kako obdržati nadzor, če vas prevzamejo čustva? In prepričani ste, če boste pokazali svojo čustveno »šibkost«, da boste postali ranljivi. Ali je to res?

Ali ste vedeli, da se samospoštovanje razlikuje od samozavesti. Samospoštovanje dviguje samozavest, lahko pa ljudje delujejo samozavestno, ne da bi imeli samospoštovanje. Samopodoba je odvisna od prepričanj, ki jih imate vi in zaposleni o sebi. Da bi imeli dobro samopodobo in veliko samospoštovanje, je potrebno, da se zavedate svoje notranjosti, svoje lastne vrednosti.

Imate različna čustva, različne vrste goriva, ki jih potrebujete za različno hitrost premikanja. Bremeneče čustvo je kakor neaktivirana gorivna celica, ki omogoča pristno premikanje. Namreč v čustvih se skriva velik rezervoar energije. Ali ste vedeli, da ČUSTVA/ EMOCIJE/ E – MOTION pomeni energy motion oz. energijo v gibanju… čustva usmerjajo, sproščajo ali blokirajo 80% energije!

Vsakokrat, ko igrate igro čustvene nedostopnosti, okrepite možnost, da postanete čustveno nedostopni tudi sebi. Kadarkoli se ne izražate iskreno, medtem ko komunicirate z nekom, temu človeku znižujete vrednost.

Iz tega lahko sklepamo, da je iskrena in odprta komunikacija kar velik izziv glede na to, da so odnosi v podjetjih problem številka 1.

Dejstvo je, da je vsako boleče čustvo iskanje zunanje moči. Razumevanje in razvijanje čustvenega zavedanja preobrazi vsako bremeneče čustvo v opomnik, da je dejaven prestrašeni del vaše osebnosti, ki se mu lahko zoperstavite. Z drugimi besedami, namen čustvene bolečine je, da vam pomaga osebnostno rasti v integrirano osebnost- vodjo z integriteto.

Naučiti se morate, kako v odsevu drugih vidite sebe. To je ogledalo odnosov in prav zato je razumevanje odnosov najpomembnejša dejavnost v življenju.

Če imate resnično velik odpor do nekoga, ste lahko prepričani, da si s to osebo delite tiste lastnosti, ki jih sami pri sebi ne želite priznati. če bi jih bili pri sebi pripravljeni sprejeti, vas taki ljudje ne bi več razburjali in spravljali iz sebe. S spoznanjem, da se lahko vidimo v drugih, postane vsak odnos orodje za razvoj vaše osebnosti.

Šele, ko ste pripravljeni sprejeti svoje svetle in temne lastnosti, lahko začnete zdraviti sebe in svoje odnose. Paradoks pa je ravno v tem, da so vse te lastnosti del vas. Zdraviti sebe, pomeni, da se začnete imeti resnično radi. To pomeni, da prenehate podzavestno obsojati sebe in druge. Vaša čustva imajo moč nad vami, kadar jih ne priznate. Postanete žrtve lastnih čustvenih stanj. Negativno čustvo ne obstaja. Negativnost leži v zanikanju čustva!

»Samo tedaj, ko lažete sebi ali pa sovražite nekatere svoje vidike, vas bo ravnanje drugega čustveno prizadelo!«

Čustvene reakcije so namreč kazalniki, kako se cenite. Nikoli vas nihče ne more spraviti iz sebe, če ste notranje močni in se zavedate svoje vrednosti.

Kadar vas nekdo spravi iz sebe pomeni, da imate čutne izkušnje, ki so »razumljene« na osnovi preteklih izkušenj, vrednot itd. Lahko se vprašate, koliko je v odnosih prisotne iskrene komunikacije? Če se bojite svojih čustev in jih zanikate, kakšen odnos imate lahko do čustev drugih? Saj jih ne znate prepoznati.

Od otroštva naprej ste se učili govoriti čustvene laži, da bi vzdrževali videz oz. da bi bili sprejeti in ljubljeni. Pomisliti morate na ves trud, ki je bil potreben, da ste se naučili, kako postati čustveno nedosegljivi. Je bilo vredno? Koliko časa ste sposobni »vzdrževati lep obraz«? Ali še potrebujemo takšno »zaščito«?

Če je vaše samospoštovanje veliko, se lahko soočate s situacijami na pošten in neposreden način. Če je vaše samospoštovanje majhno, ste prepričani, da morate imeti skrivnosti. Te skrivnosti so povezane s stvarmi, ki jih pri sebi ne marate. Pogosto zanikate doživljanje določenih čustev. Pogosto potlačite čustva, kot so ljubosumje, jeza, strah, žalost. Vprašati se morate, katera čustva težko priznate? Zakaj se vam zdijo nesprejemljiva?

Ni lahko misliti na nove načine. Navadili ste se na določen niz misli in na uničujoča bremeneča čustva, ki jim sledijo. Mnogo truda je treba vložiti, da bi se odvadili vseh miselnih navad, ki ste si jih do zdaj nabrali. Samo najmočnejši ljudje se pustijo pobrusiti do diamanta, saj je veliko lažje druge obsojati in kritizirati druge.

Tako kot ste se naučili ustvarjati nesporazume, se lahko naučite tehnik, ki vam omogočajo lažje razumevanje, sporazumevanje, sočustvovanje in ustvarjanje lepih in spoštljiv medsebojnih odnosov. Skozi proces Emotional Coachinga vas naučim, kako upravljati z svojimi čustvi in kako upravljat s to zalogo energije, ki se giba oziroma se ne giba. Želim, da se sprejmete točno take kot ste, da ponovno prebudite strast v sebi, ki je najmočnejša ustvarjalna energija.

Iskrena pozitivna čustva so nalezljiva, zato zaposleni sledijo takim voditeljem in z veseljem sodelujejo pri ustvarjanju skupne vizije.

Florence Maria Bratužwww.vinkom.si

Pin It on Pinterest